Nyhetsbrev September

Hösten är så sakta på ingång och vi i styrelsen hoppas att ni alla haft en fin sommar. Som vanligt tänkte vi i detta nyhetsbrev informera om vad som är på gång inom det närmaste.

Utemiljö - vem gör vad?
Det kommer en del frågor till styrelsen gällande vem som gör vad när det kommer till vår utemiljö och vi tänkte ta tillfället i akt och förklara lite närmare hur ansvarsfördelningen ser ut.

De som har marklägenhet med tomt ansvarar för att sköta om sin egen tomt, vilket innebär bland annat att man klipper sin egen gräsmatta och rensar bort ogräs mellan plattorna. Alla övriga ytor är föreningens ansvar, inklusive häckplanteringarna.

Föreningen har ett avtal med Riksbyggen om att sköta underhållet på de ytor som föreningen ansvarar för. Detta avtal betalar föreningen årligen för och i detta ingår bland annat:

  • Enklare renhållning vid entréer (skräpupptagning, sopning)
  • En mer omfattande vår- och höststädning
  • Gräsklippning en gång per vecka under säsong
  • Putsning och trimning av gräskanter ca en gång i månaden under säsong
  • Häckklippning en gång per år
  • Gödsling av planteringar en gång per år
  • Ogräsrensning ca en gång månad under säsong
  • Tillsyn av lekplatser två gånger per år

Det finns en mängd andra tjänster som Riksbyggen också kan genomföra, dock får man betala ett timpris och beställa dessa tjänster separat. Om sådana tjänster skulle beställas istället för att vi gör arbetet själva, kan detta i slutändan komma att påverka den månadsavgift som alla medlemmar betalar till föreningen.

Här kommer därför trädgårdsgruppen in i sammanhanget. Denna relativt lilla grupp består av engagerade medlemmar som försöker se till att föreningens utemiljö är fin även mellan Riksbyggens besök. T.ex. genom att rensa ogräs på stenläggningarna eller plantera om växter som inte trivs. Genom att den här typen av enklare arbete görs av föreningens medlemmar får vi en fin utemiljö samt slipper lägga extra pengar på att anlita Riksbyggen. Föreningen har verktyg för ändamålet och kan i viss mån investera i nya saker om behov uppstår.

Vi ser gärna att fler ansluter och engagerar sig i denna trädgårdsgrupp. Planen är att informera i utskick/anslag när gruppen träffas så att de som önskar kan ansluta sig. Utöver dessa planlagda träffar så vore det väldigt uppskattat om de som vill, genomför enklare uppgifter på egen hand däremellan eller att vi tillsammans anordnar fixardagar där många ses och hjälper till.

Håll utkik framöver eller använd föreningens Facebook-grupper för att ställa frågor och ge konstruktiva förslag på hur föreningens utemiljö kan bli bättre.

Häckplanteringarna
På vissa ställen har nu föreningens häckplantor nått önskad höjd. Styrelsen, i samråd med trädgårdsgruppen, har beslutat att häckplantorna ska hållas på en höjd av 160 centimeter. Det finns dock två undantag: Den lilla planteringen intill garageinfarten samt en häckplantering som är placerad framför ett lägenhetsfönster. Klippning på höjden genomförs av de engagerade i trädgårdsgruppen tills vidare.

Det kommer också under hösten att göras lite punktinsatser för att plantera nya häckplantor och rosor i de luckor som uppstått. Vi vill därför också påminna om att inte springa igenom häckplantorna som lätt tar skada av detta, samt att vi måste hjälpas åt att vattna dessa när sådant behov finns.

Dörrar till cykelförråd
Det har genom åren kommit in en del klagomål på dörrarna till cykelförråden. Det vanligaste klagomålet är att de smäller högt samt att det är svårt att komma in och ut med cyklar. Vi har därför på prov nyligen skruvat loss dörrstängarna så att samtliga cykelförrådsdörrar istället ska stängas manuellt med handkraft.

Elstöd och gemensamhetsel
Som tidigare annonserats har styrelsen ansökt om elstöd hos Skatteverket. Detta har beviljats och föreningen har nu fått en utbetalning på ca 140.000 kr.

Projektet med gemensamhetsel har dragit ut på tiden. Den senaste förseningen har berott på Kraftringen som har långa ledtider för sådana här projekt. Vi har efter semestrarna nu tilldelats en handläggare och väntar nu på klartecken från Kraftringen så att de kan skicka sin utrustning till föreningens entreprenör och ett startdatum för projektet kan planeras.

Styrelsen kommer återkomma mer i detalj när det närmar sig, men vi vill förbereda er alla på att vår elcentral för inkommande el till fastigheten kommer att behöva byggas om. Detta kommer kräva ett större stopp i elförsörjningen till hela fastigheten under en kortare tid.

Parkering
Det är fortsatt högt tryck på våra förhyrda parkeringsplatser. Under de senaste månaderna har vi sett ett ökat inflöde av förfrågningar och önskemål om parkeringsplats från er boende. Styrelsen försöker tillgodose alla önskemål men i skrivande stund är det kö till våra platser.

På detta tema vill vi därför tipsa om ett Lundaförslag som rör ökade möjligheter till parkering i Råbylund: https://service.lund.se/Citizen/Proposal#proposal/1361

Om förslaget får fler än 100 röster (64 i skrivande stund) så tas det upp av kommunen. Kanske kan detta leda till en bättre parkeringssituation i vårt område.

Ordningsregler
Det har förekommit en del störningar under sommaren och styrelsen vill därför påminna om föreningens ordningsregler. Bland annat framgår det av dessa att det ska vara tyst i husen mellan 23:00 och 07:00. Här återfinns ordningsreglerna i sin helhet som alla boende i vår förening väntas följa: https://sjosidan.smartbrf.se/assets/documents/ordningsregler.pdf

Vänligen,
Styrelsen
Brf Sjösidan i Lund